Reorganisatie
Weet waar je recht op hebt
Reorganisatie
Weet waar je recht op hebt
Reorganisatie
Weet waar je recht op hebt
Jouw werkgever schrapt een deel van zijn personeel en ook jouw functie komt te vervallen, bijvoorbeeld vanwege de coronacrisis. Wat zijn in dit geval jouw rechten en plichten? En welke ontslagvergoeding is passend?
Een reorganisatie (of herindeling, herstructurering, bezuiniging, modernisering, privatisering, outsourcing) betekent een verandering binnen het bedrijf of de (ambtelijke) organisatie waar je werkt. Als gevolg van een reorganisatie kan jouw functie komen te vervallen en dit kan leiden tot ontslag. Maar, dit kan niet zomaar. Bij een reorganisatie ontslag gelden strikte regels:
- De werkgever moet allereerst aantonen dat hij goede bedrijfseconomische redenen heeft voor de reorganisatie. Ook moet hij aannemelijk maken dat jouw functie als gevolg van deze reorganisatie komt te vervallen;
- De ondernemingsraad of een personeelsvertegenwoordiging moet in de meeste gevallen verplicht worden geraadpleegd;
- De werkgever is niet vrij om te bepalen wie er worden ontslagen en wie mogen blijven. Hij moet verplicht het afspiegelingsbeginsel toepassen en de uitwisselbaarheid van functies vaststellen, ook als er nieuwe functies ontstaan tijdens een reorganisatie. Verder moet hij onderzoeken of je herplaatst kan worden elders in de organisatie;
- In geval van ontslag vanwege een reorganisatie heb je recht op een ontslagvergoeding. De hoogte van de ontslagvergoeding wisselt sterk, maar moet minimaal de transitievergoeding bedragen. Vaak kun je aanspraak maken op een hoger bedrag dan de transitievergoeding.
- In geval van ziekte of zwangerschap gelden er andere regels voor jou en kun je niet in alle gevallen worden ontslagen;
- Bij sommige reorganisaties mag je ook zelf kiezen voor ontslag. Je maakt dan plaats voor een andere werknemer met een beroep op een plaatsmakersregeling of een vrijwillige vertrekregeling. Je hebt dan meestal recht op een ontslagvergoeding en vaak krijg je ook een uitkering na einde dienstverband.
Wat te doen bij ontslag?
Heb je gehoord dat jij jouw baan verliest als gevolg van een reorganisatie? De advocaten van Wessel Van der Lans kunnen beoordelen of de werkgever terecht heeft besloten tot ontslag. Ook kunnen zij beoordelen of het zinvol is om je te verzetten tegen een dreigend ontslag. Daarnaast kunnen zij de vaststellingsovereenkomst die je hebt ontvangen onderwerpen aan een juridische check.
Wessel Van der Lans advocaten kan je daarnaast adviseren over de hoogte van de ontslagvergoeding en andere passende voorwaarden bij ontslag, zoals een vrijstelling van werk, outplacement, pro rata bonusbetalingen en ontheffing uit een eventueel non-concurrentiebeding. De advocaten van Wessel Van der Lans kunnen ook namens jou onderhandelen over een ontslagregeling.
Vrijwel altijd worden de juridische kosten door de werkgever vergoed.
Heb je vragen? Bel ons of vul het contactformulier in. Je wordt dan teruggebeld door één van onze advocaten. In een eerste telefoongesprek hoor je hoe wij werken en wat wij voor jou kunnen doen. Je ontvangt van ons een snelle reactie, omdat wij weten dat er vaak korte termijn gelden in geval van een reorganisatie-ontslag.
Headquarters
Florapark 7, 2012 HK Haarlem
023-3034698
info@wesselvanderlans.nl